In mijn vorige blog beschreef ik de functie van angst. Angst is een belangrijk waarschuwingsmechanisme voor gevaar. Ik heb ook aangegeven dat angst vaak niet terecht is, maar voortvloeit uit onze eigen beoordeling van een situatie. Maar soms is angst wel terecht en dreigt er gevaar voor jou. Wat dan? Laat je je leiden door je angst en kies je je klassieke vecht/vlucht/bevries reactie? Of is er een andere manier om met je angst om te gaan?

De klassieke reactie leidt tot een korte termijn oplossing. Als je een gevaarlijk dier tegenkomt, moet je zien te overleven. En lukt dat, dan ben je veilig en kun je je weer ontspannen. Tot het volgende wilde dier opduikt. Dan begint het patroon opnieuw.

Wij mensen zijn lerende wezens. Wij willen ervaringen opdoen en ons ontwikkelen. Dat geldt ook voor het omgaan met angst.

Er zijn drie manieren om van angst te leren

  1. Je weet de uitkomst, maar je hebt het nog niet ervaren. De eerste keer parachute springen kan best eng zijn. Maar als je het gedaan hebt, weet je wat je de volgende keer kunt verwachten. Je bent een ervaring rijker.
  2. Je weet dat je een situatie wilt veranderen, maar je weet de uitkomst niet. Een voorbeeld is het aangaan van confrontaties. Je probeert invloed op iemand uit te oefenen, maar je weet niet hoe hij of zij zal reageren. Komen jullie er samen uit of wordt het ruzie?
  3. Je kunt de situatie niet veranderen, alleen hoe je er mee omgaat. Hoe verwerk je tegenslagen, die op je pad komen?

Als trainer/coach kom ik vooral de derde manier tegen. Als je vastzit door wat je overkomen is, is het moeilijk om perspectief te zien. Hoe kom je hieruit? Wat heeft het leven nog te bieden? Wat kun je hiervan leren? Ik merk dat mensen zoeken (en ’s nachts wakker liggen) maar de antwoorden niet vinden. Dan help ik de situatie te doorbreken.

En dan? Wat komt er na de angst?

Innerlijke kracht, zelfvertrouwen, persoonlijke groei, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Maar ook allerlei andere positieve gevoelens geven aan, dat er een doorbraak heeft plaatsgevonden.

Wil jij ook onderzoeken, hoe angst je blokkeert en wat er voor jou na de angst mogelijk is? Neem dan contact met mij op via link: Na de angst.  

Ik ga graag met je aan de slag!