Hoeveel belasting is bij je training goed voor jou? Waar je ook voor wilt trainen, het antwoord hangt af van jezelf.

In mijn coachpraktijk is dit een essentiële vraag, die op veel gebieden heel relevant is. Bijvoorbeeld bij het oefenen met nieuw gedrag. Je leert deze vaardigheden het snelst, als de trainingsomstandigheden voor jou op maat gemaakt zijn.

Mensen die midden in een burn-out zitten, moeten bijvoorbeeld trainen met minimale belasting. Mensen, die weer aan het herstellen zijn, zijn erbij gebaat als de belasting langzaam maar zeker in het juiste tempo opgevoerd wordt.

Het optimale tempo wordt bepaald door jouzelf. Niet door wat je wilt, maar door waar je op dat moment aan toe bent.

We kennen het allemaal uit de sportwereld. Wie te hard traint, loopt blessures op. Wie te weinig traint, gaat niet vooruit. Zo werkt het niet alleen met lichamelijke training, maar ook met training van je mentale gezondheid. Klinkt logisch toch?

In de praktijk zie ik echter vaak vaste behandelplannen voor mensen met een burn-out. In de weken dat je niet werkt, versterk je eerst je lichamelijke conditie en worden je mentale valkuilen onderzocht.  Dan volgt de geleidelijke terugkeer op de arbeidsmarkt, waarbij je het aantal uren per week gestaag opvoert. Op een gegeven moment is het behandelplan klaar en functioneer je weer volledig en helemaal zelfstandig. Dat is althans de opzet.

Ik merk bij veel mensen dat het traject dan nog niet klaar is. Dat ze nog worstelen met de terugkeer in het werkende leven. Dat er nog oud zeer is. En dat het gevaar van terugvallen nog levensgroot aanwezig is.

Daarvoor bied ik nazorg. Omdat ieder mens uniek is en een standaard plan dus per definitie niet voor iedereen voldoet. Ik bied mensen een klankbord om hun ervaringen te kunnen delen, maar ik houd ze ook een spiegel voor om ze te wijzen op hun blinde vlekken. En misschien wel het belangrijkste: Ik toets of de belasting wel optimaal is.

Na een periode niet gewerkt te hebben, is de verleiding namelijk groot om te snel te veel hooi op je vork te nemen. Uit schuldgevoel, om achterstanden weg te werken, uit blijheid dat je weer aan de slag kunt, als reactie op vragen van je leidinggevende waardoor je weer in oude patronen terugvalt, er kunnen allerlei redenen zijn om weer te snel te veel te doen. En zoals we in de sportwereld zien, kan dat gemakkelijk tot blessures leiden.

Als coach verminder ik in mijn nazorgtrajecten de kans op een terugval. Dit is uiteindelijk voor iedereen beter: voor jezelf maar ook voor je omgeving. Wil je meer weten over nazorg bij burn-out, neem dan contact met me op via de volgende link: Nazorg na burn-out.  

 Ik zie uit naar je reactie!