In deze coronatijd is heel veel stilgevallen. Wat doet dat met jou?

Veel aandacht gaat in deze tijd uit naar de maatschappelijke en economische effecten van het coronavirus. In deze blog sta ik stil bij de effecten die het op ons als individuen heeft.

Als ik mensen spreek, hoor ik vaak de volgende drie thema’s genoemd worden:

 

Gemis van menselijk contact

Dit raakt niet alleen de kwetsbare mensen, die uit voorzichtigheid het contact met andere mensen mijden. Ik hoor bij iedereen dat ze meer afstandelijkheid in de maatschappij ervaren. Een handdruk, een korte aanraking zijn smeerolie in je relaties. En ze geven je ook een goed gevoel, omdat je lichaam hierdoor oxytocine aanmaakt.

Verlies van controle over de richting van je leven

Tot het coronavirus onze maatschappij stillegde, waren we allemaal druk bezig met plannen maken en doelen nastreven. Opeens blijkt dat niet meer te kunnen. We hebben ons moeten overgeven aan de invloed van het coronavirus op ons leven. Hoe maak je je leven zinvol als je niet werkt aan je toekomst? Terug naar het hier en nu is het enige dat kan. En dat vraagt een heel andere insteek.

Zorg voor jezelf

Niet kunnen sporten en zoveel mogelijk thuisblijven betekent dat we minder beweging krijgen. En thuis weinig te doen hebben, vergroot de kans dat je meer gaat eten of drinken. Minder beweging en meer gewicht is een ongezonde combinatie. De acute aandacht voor het coronavirus betekent dat er minder aandacht is voor je gezondheid op lange termijn. Het is belangrijk in deze tijd om bewust aan je gezondheid te blijven werken.

Terug naar de bezinning. Door het coronavirus wordt je leven op zijn kop gezet. Ik noemde al de thema’s sociaal contact, planning en je gezondheid. Hoe ervaar je dit? Merk je dat je je leven prima op een andere manier kunt inrichten? Geeft dat je meer keuzevrijheid voor de toekomst?

Of merk je juist dat je bepaalde dingen ontzettend mist? En raak je daardoor nog meer gemotiveerd om deze dingen structureel een plaats in je leven te geven?

Ik hoor graag van je!

 

Wil je delen waar jij tegenaan loopt in deze tijd of wil je meer weten over wat ik als coach voor je kan doen, klik dan op de volgende link: Tijd voor bezinning.