Mensen leren het meest uit ervaringen. Je kunt proberen te leren door te lezen of te luisteren, maar het blijkt dat dan maar 10 tot 20 procent van de informatie blijft hangen. Als je dingen ervaart, blijft dit veel beter hangen. Ervaren levert dus veel meer op.
Wat je leert door ervaring kan positief of negatief zijn. We hebben immers niet alleen prettige ervaringen maar ook pijnlijke en verdrietige. Al deze dingen slaan we op. We hebben een enorme bibliotheek aan ervaringen. En we leven op basis van de kennis, die in deze bibliotheek te vinden is.

Sommige dingen hebben we bewust geleerd, maar het meeste onbewust.

Al deze dingen dragen we met ons mee. Deze hebben allemaal invloed op hoe we handelen en hoe we reageren. Soms doen we dat effectief, soms ook niet. We hebben zoveel informatie in onze bibliotheek opgeslagen, dat ons handelen en onze reacties grotendeels op de automatische piloot gaan. We zijn nu eenmaal zo, nietwaar?
Als je bestaande patronen wilt doorbreken, omdat je merkt dat ze je niet verder helpen, kun je allerlei boeken lezen. Overal is van alles over geschreven. We hebben te maken met een overschot aan informatie. En als je net een interessant boek hebt gelezen over dat wat je bezig houdt, waarom zou je er dan niet nog één lezen? Ergens zullen toch wel de antwoorden in staan die je zoekt?
Begrijp me goed, ik ben voor lezen. Ik denk dat boeken je zeker verder kunnen helpen. Er is echter één valkuil. Als je bedenkt dat je met lezen 10 tot 20 procent van de informatie onthoudt, terwijl de informatie uit je ervaringen veel beter blijft hangen, dan zul je je realiseren dat het lezen van boeken niet op kan wegen tegen de kracht van je ervaringen. En dat het dus niet de beste manier is om verandering te realiseren.
In mijn coaching werk ik veel met ervarend leren. Dat zal je nu niet meer verbazen. Voor een echte verandering in je denken en doen zijn ervaringen essentieel. Dan kom je er niet met alleen theorie. En ervaringen zijn ook nog eens veel intenser dan lezen, waardoor je leerproces veel sneller gaat. Je boekt dus snel resultaat en het resultaat is ook nog eens blijvend. Wat wil je nog meer?
Wil je meer weten over ervarend leren of over wat ik als coach voor je kan doen, klik dan op de volgende link: Leren uit ervaring.