Kwetsbaarheid lijkt niet van deze tijd. Je moet alles kunnen, alles doen, de beste zijn en door iedereen leuk gevonden worden. Het lijkt heel belangrijk wat anderen van je vinden en daar moet je van alles voor doen. Herkenbaar?

Wat mij opvalt is dat veel mensen zo met de buitenwereld bezig zijn, dat ze zich voortdurend aanpassen en zichzelf niet meer laten zien zoals ze zijn. Aanpassen mag dan sociaal wenselijk gedrag zijn, het heeft een prijs. De prijs dat je je authenticiteit verliest. Dat kan leiden tot minder geluk in je leven. Een serieuze prijs.

Authenticiteit betekent je laten zien zoals je werkelijk bent, met alle positieve en negatieve kanten. Als je jezelf op deze manier laat zien, kun je daar kritiek op krijgen. Hoe meer je jezelf diep van binnen laat zien, hoe harder deze kritiek kan aankomen.

Authenticiteit vraagt dus moed. Om jezelf te tonen zoals je bent en om de reacties daarop te ontvangen.

Waarom stel ik je de vraag over kwetsbaarheid?

Omdat je alleen je dromen kunt realiseren als je ervoor durft te gaan. Ondanks alle kritiek die je zult krijgen. Alleen zo kun je je eigen leven leiden in plaats van dat wat anderen van je willen.

Er is nog een heel positieve kant aan kwetsbaarheid. Dat is dat kwetsbaarheid essentieel is om te kunnen leren. Als je wilt groeien of beter wilt worden, zul je eerlijk naar jezelf moeten kijken. Hoe je er nu voor staat en wat je anders zou kunnen doen. Daarvoor is het fijn als je eerlijke feedback kunt ontvangen van de mensen om je heen. Dan kom je er achter wie jou kunnen helpen in jouw groeiproces en wie niet.

Wil je meer weten over kwetsbaarheid, neem dan contact met me op via de volgende link: kwetsbaarheid.