Mijn vorige blogs gingen over het stellen van doelen. Deze blog gaat over het realiseren van doelen.
Om je doelen te kunnen realiseren zijn twee dingen cruciaal: Het helder hebben van je doelen en het ondernemen van actie. Voor beide zijn beelden een krachtige succesfactor.

Waarom zijn beelden zo krachtig?

Er zijn veel citaten over beelden of visualiseren. Een bekende is: “If you can dream it, you can do it” van Walt Disney. Als jij naar jouw doelen kijkt, hoe kleurrijk en specifiek kun je ze dan beschrijven? Weet je precies waar je naartoe wilt en hoe dat zal voelen of heb je alleen een idee welke kant je ongeveer op wilt? Het blijkt dat succesvolle mensen heel concreet kunnen beschrijven, waar ze naartoe willen. Alsof je je navigatie op een specifiek adres instelt in plaats van op een regio.

Visualiseren gebeurt met je rechter hersenhelft. Net als creativiteit, of in de flow zijn. Met je rechter hersenhelft weet je wat je wilt en zorg je dat je daar komt. Je linker hersenhelft is analytisch en rationeel. Hier vinden allerlei afwegingen plaats, en mitsen en maren. Angst werkt ook graag via je linker hersenhelft, zodat je gaat piekeren. Je linker hersenhelft leidt tot stagnatie.

Voor het helder krijgen van je doelen en het vinden van een creatieve weg daar naartoe wil je dus je rechter hersenhelft gebruiken. Daarvoor zijn beelden essentieel.

En het ondernemen van actie? Dat volgt uit het creatieve proces. Je weet immers wat je wilt en je rechter hersenhelft zoekt een weg om daar te komen. Maar om volledig te zijn, hierbij kun je ook je linker hersenhelft gebruiken. Ik plan bijvoorbeeld mijn acties een jaar vooruit en ik monitor of ik op alle gebieden voldoende voortgang boek. Voor het meten van de voortgang gebruik ik plaatjes. Die geven mij snel een beeld of ik mijn doelen tijdig ga halen. Een analytisch proces, toch? Maar de meeste energie, die krijg ik uit het creatieve proces!

Wil je meer weten over de kracht van beelden en visualiseren? Neem dan contact op via de volgende link: De kracht van beelden.    

Ik zie uit naar je reactie!