Wat doet angst met je? Voel je je door deze vraag alleen al minder op je gemak? Dat is een heel gewone reactie. Waar angst is, is gevaar. En waar gevaar is, kun je je niet ontspannen.

Wat mij opvalt als trainer/coach, is hoe universeel angst is en hoeveel invloed dit op je leven heeft. Angst kan heel tastbaar aan de oppervlakte liggen, maar angst kan ook diep verborgen je leven ondermijnen. Eén ding is zeker: Angst beïnvloedt ons allemaal.

Waarom is angst zo universeel? Omdat angst ons waarschuwt voor gevaar. Angst zet ons aan tot actie en helpt ons overleven. Dus elke gevaarlijke prikkel van buiten triggert ons angst-mechanisme. Dat is tijdens de evolutie stevig in ons verankerd.

De primaire reacties bij gevaar zijn in het Engels fight, flight en fright, oftewel vechten, vluchten of bevriezen. Dit zijn nog steeds de belangrijkste reacties, als er situaties op ons pad komen.

Maar als je deze reacties vertoont, zit je al in de val. Dan erken je de situatie op je pad als een gevaar. En is dat wel terecht? Of is de situatie gewoon een situatie en niet meer dan dat?

Ik heb gemerkt dat veel angsten onnodig zijn.

De angsten zijn reëel, omdat mensen ze zo ervaren, maar ze zijn niet nodig. Er zitten mechanismes achter, die situaties classificeren als gevaar, terwijl daar geen reden toe is. Ik help mensen de situaties te zien zoals ze zijn: situaties. Niet meer en niet minder.

Voel jij je ook geremd of geblokkeerd door angst? Neem dan contact met me op. Ik help je graag je vrij te voelen. Je kunt me bereiken via de volgende link: Vrijblijvende kennismaking